Ut Motto vur 't seizoen 2018 - 2019 is:  
''Sjitterend

   

2019 Marco de irste (Oostdam)

Carnavals Zaterdig 02-03-2019

Vandaag staat de receptie van de Oelewappers als eerste op de agenda. Samen met Vorst Nick en adjudant John gaan we Prins Marco en Prinses Angela van de oelewappers feliciteren. We zijn al snel aan de beurt. Nick doet een leuk woordje over de prins en prinses die gisteren ook flink gefeest hebben bij de sleutel overdracht. Daarna is de gehele raad onderscheiden en alvast een polonaise gelopen. Toen kwam er nog een verassingsoptreden van een van de bewoonsters, zij zong echt 3 nummers fantastisch live! Geweldig hoe de mensen het hier beleven, vele willen even een praatje maken of een handje schudden. Erg leuk om hier te zijn.

Daarna naar huis want over een uur is er weer eten bij de Prins en Adjudant. Wij hebben het geluk dat Peter Grommen zijn locatie beschikbaar gesteld om ons daar met de carnavals vereniging en de kinderen te eten. Een friet wagen is georganiseerd en iedereen eet naar hartenlust! Vele kwamen regelrecht van Panningen af en hadden ook grote honger. Sommige hadden zichtbaar al goed aan Bacchus geofferd! Peter hartelijk dank dat we bij jou te gast mochten zijn!!

Met een volle buik wordt er verzameld bij Verhaegh in de loods. Daar een kopje koffie gepakt en op naar de Poorter. Het is al gezellig druk bij aankomst. Het duurt niet lang of de eerste polonaise wordt weer gelopen. Dan is het tijd voor het uitroepen van de cafe prins. Via een leuke onthulling hadden we bijna een Poorter Prinses! Maar uiteindelijk werdt Rick Bos onthuld als de eerste Poorter Prins. Dat hij uit het goede hout gesneden was bleek al snel wat hij gaf gelijk vol gas. Daarna moest hij (en ik) nog live gaan zingen bij de twee gastoptredens. Deze brachten de stemming er flink in. Bij een van de volgende polonaises deed echt iedereen mee en stond er bijna niemand stil! Geweldig!! Naderhand afgesloten in de kring met Rick. Ook Peter ontkwam er niet aan om nog eens in het middelpunt te staan! Een prachtige afsluiting van een geweldig feest. Zo is het zeker voor herhaling vatbaar.

Daarna nog wat eitjes gegeten in “nooit genoeg” en toen maar weer snel naar bed. Op naar de optocht!!

Vastelaovend vrijdag 1-3-2019

Dan gaat nu de carnaval van start! Te beginnen met een bezoek aan de basis school. Na ontvangst met koffie en vlaai. Gestart bij de peuters. Daar genoten van een ware carnavals mode show. Na wat polonaises met de peuters op de foto geweest, sommige waren wel erg onder de indruk van “de prins”. Na de groepsfoto door naar de volgende groep. Ook hier even wat gefeest en een groepsfoto gemaakt. Bij de hoogste groep hebben we de sneltrein polonaise gedaan onder leiding van Sam Nijsen. Erg leuk! Foto gemaakt en haasje repje naar de dorps ontmoeting waar we uitgenodigd waren om mee te eten.

Een trui kwam ons ophalen en de andere trui verwelkomde ons bij de ingang. Na een kleine introductie was het tijd om te gaan eten. Er werd chinees geserveerd wat bij mij uiteraard in de smaak viel! Het was heerlijk! Complimenten aan de koks! Gezellig om even met de ouderen uit het dorp te kletsen.

Met een volle buikt weer aangeschoven bij het jeugd carnaval onder leiding van school prins Gijs van Bommel en prinses Jans vd Berg. Diverse optredens werden ons voor geschoteld. Het mooiste optreden vond ik echter het optreden van prinses Jans. Ze had ter ere van haar uitroeping tot school prinses zelf een dans ingestudeerd en zeer knap uitgevoerd op het podium!! Hier hou ik van, geweldig. Daarna met z’n alle een leuk feest gevierd met diverse polonaises en gespring op het podium.

Na de afsluiting snel in de auto op weg naar de groenling in Panningen om de dansmarietjes en de dans garde te ondersteunen bij hun optreden voor de ouderen in de groenling. Daar aangekomen troffen we een “oude” bekende. Bjorn v Berkel was net begonnen met zijn optreden dus hier konden we gelijk aansluiten. Diverse polonaises en wat gesjoenkeld bij Bjorn z’n meezingers. Daarna volgde het optreden van de dans marietjes, dit was weer een succes. Ook de dansgarde deed het super, ondanks de technische problemen met de muziek raakte de dames niet van slag en danste ze de sterren van de hemel. Mooi om te zien dat de mensen er zo van genieten wat Bjorn bracht en zeker ook van de twee dansen. Leuk om te horen dat wij de eerste prins waren die ooit een bezoek bracht aan deze activiteit!

Daarna weer gelijk naar huis gegaan, even snel wat gegeten en een uur later zaten we weer in de bus voor de machtsoverdracht in Beringe dit jaar. Super gezellige zaal voor deze activiteit. Het college had het goed voorbereid met een filmpje over de inspectie van de locatie. Burgermeester Wilma Dellisen heeft alle voorkomende voorbereidingen eigen handig getroffen van het vullen van de bier tank tot het poetsen van de wc’s. Goed gevonden! Daarna begon het officiële gedeelte waarbij iedere prins een vlog heeft gemaakt waarom hij de macht verdient deze vastelaovend. Vele ludieke filmpjes kwamen voorbij. Wij waren als laatste aan de beurt. Tim had een fantastisch filmpje gemaakt rond een opname die ik op het werk gemaakt had met Helga vd Leur. Deze voorspelde hier in dat er donder en bliksem zou komen als ik de sleutel niet kreeg. Uiteraard kreeg ik de sleutel wel en gaat zeker goed komen deze carnaval. Toen begon het feest en hebben we nog eens flink aangezet, met deze keer Jelske en Eefje op het podium. Het was tevens ook de laatste keer dat we de gezamenlijk met de prinsen van oud Helden op het podium stonden. Vooral voor Arjan van de Kemphaze is het vervelend want hij treed Dinsdag avond af. Het was een mooi feest en toen we gingen zat de zaal en de sfeer er nog goed in! Daarna bij De Poorter nog na gekaart en  nog broodje kroket gegeten wat Vorst Nick ons gepresenteerd heeft, lekker! Daarna nog even douchen en naar bed. Morgen weer een drukke dag, zin in!!

Prinsetreffen Roermond

Na een weekeind flink knallen in Beringe en Helden nu lekker relax met een delegatie van de Graasvraeters, de Kemphaze, Dorper Kuus en wij naar het prinsetreffen in Roermond. Even easy going! Lekker de tijd om met elkaar te praten en te feesten. In Roermond aangekomen was het al flink druk. De vorsten gingen ons inschrijven en wij kozen positie voor het podium. De jeugdprinsen mochten eerst de medaille gaan halen bij Dre Peeters. Telkens worden er 20 prinsen het podium op geroepen. Dan komt er een artiest die 3 nummers doet en dan de volgende 20 prinsen. Ik moest als eerste naar boven,  jammer genoeg mochten we niet alle 4 tegelijk. Mijn collega’s uit helden stonden voor het podium, effe gek doen werd niet gewaardeerd en Dre Peeters maande me tot kalmte. Even later waren de andere prinsen van Helden aan de beurt, het was jammer dat ik er niet bij stond. Met behulp van John over het hek geklauterd en toen stond ik er toch! Met z’n 4e mooi feestje gemaakt! Erg tof dat we met de 4 verenigingen als een raad v 11 optrokken, zo leer je iedereen anders kennen. Super leuke avond!

Receptie Helden

Het is zondag middag 24 Februari, de laatste receptie. Helden sluit de receptie reeks traditioneel af. Om 16.00 uur reizen we weer af met een volle bus naar Helden dorp. Daar aangekomen even zit de Zoes al flink vol. We zijn al snel aan de beurt om Prins Nick II te feliciteren, Vorst Nick (onze Nick) bracht weer een prachtige speech ten gehore. Complimenten voor de nieuwe vorst dat het hem zo goed af gaat! De andere verenigingen volgen snel en precies volgens schema wordt de receptie mooi op tijd afgesloten en is er flink tijd over voor het feest. Het feest barst gelijk in volle hevigheid los en de Brookhaze zijn weer veelvuldig voor het podium te vinden. De temperatuur stijgt naar tropische waarden en de zoes doet zijn naam eer aan: zoes…. Zweit hoes!! De dorper kuus deden het goed door flink veel water te brengen want dat was echt wel nodig. De Dj gunde ons weinig rust en we hebben zeer veel op het podium gestaan. Sjots, sjeif en oeth de maot hadden hier gerust een optreden kunnen verzorgen want we zijn flink de mist in gegaan, af en toe zagen we amper het einde van het podium. Ik had nog geluk want bij links / rechts met de brookhaze voor het podium, rende ik pardoes het podium af. We hebben er met z’n allen, onder aanvoering van Prins Nick weer een super feest van gemaakt! Na dik 3 uur springen en feesten zijn we weer naar Koningslust afgereisd. Ik moet zeggen dat ik wel heerlijk gezeten heb in de bus, even rust in de benen. Daarna nog gezellig na gebabbeld bij de poorter. Kroeg nooit genoeg was gesloten dus stond ik deze keer iets vroeger onder de douche. Op naar dinsdag avond: prinsentreffen in Roermond!

Zaterdag 23-02-2019

En dan alweer aangekomen bij het laatste weekeind voor de carnaval begint. Vandaag diverse activiteiten. We verzamelen om 11.30 bij adjudant John  vanwaar we vertrekken naar de prinsefotoshoot voor dagblad de limburger. Daar aangekomen snel inschrijven en John vast een plaats gereserveerd dmv een sticker te plakken op de middelste stoel. Daarna even op het plein wat gedronken bij terug komst stoel bezet! Als je dan vriendelijk vraagt of ze willen opstaan doen ze het ook nog niet… Dan maar traditioneel wat verder naar achteren. Maar beter wat achteraan op de foto dan hele maal niet…. Ehh Panningen was te laat…. Foutje bedankt. Toen verder gegaan naar de Maasbree waar de buiten carnaval bezig was. Erg gezellig, wat polonaises gelopen en even op het podium geweest vastelaovend ijsje gegeten en weer snel verder. Om 17.15 weer verzamelen om naar de mis te gaan. Pastoor deed de mis zelfs gedeeltelijk in het dialect. Ook de lezingen waren aan gepast op ons motto, schitterend! Erg goed, deze pastoor weet zich goed in te leven in de situatie! Bedankt. Daarna naar huis, wat eten en op naar de receptie van prins Freek in Beringe. De hele bus weer vol! Vele vrienden waren er weer bij, echt tof! Bij binnen komst was het al erg druk. Gelukkig duurde de receptie niet super lang en kon er op tijd van start worden gegaan met het feest. De temperatuur steeg en de sfeer ook. Erg gezellig. Freek kreeg van zijn vriendin Linsey een optreden van Hoondervel! Die zetten de tent even op de kop. Daarna was het flink gas geven zelfs hebben we nog gehøkt! Met links / rechts was het een prachtig gezicht, het leek van boven net Asterix en Obelix die in de aanval gaan zo als de brookhaze daar voor het podium tekeer gingen! Helaas was het weer te snel tijd om naar huis te gaan. Freek en Linsey kunnen terug kijken op een fantastische receptie. Bij Grommen nog wat gedronken en toen afgesloten in “nooit genoeg” met wat eitjes en nog een paar pilsjes. Adjudant John ging traditie getrouw als laatste naar huis en konden wij moe maar voldaan naar bed!

   
© C.V. de Brookhaze | 2000 - 2019